Artikel: De Vlinder wordt derde woongroep in Schaijk

Page

door Maarten van de Rakt
SCHAIJK. Aan de Burgemeester van Rijckevorselstraat in Schaijk komt een woongroep van tien mensen met een verstandelijke beperking. Om dat van de grond te tillen heeft een groep ouders de stichting De Vlinder opgericht. De gemeente wil graag meewerken aan het plan.

“We vinden het een goed plan”, zegt wethouder Ben Brands. “Qua schaal en maat is het acceptabel. Een grotere opzet is overwogen, maar gekozen is voor een kleinschaligere aanpak. Het gaat om een zelfstandig wonen project met 24 uurszorg voor tien mensen met een verstandelijke beperking. Ze krijgen de beschikking over appartementen van veertig meter en gemeenschappelijke ruimtes.”
Het is niet de eerste woongroep die in Schaijk neerstrijkt. Bij basisschool De Regenboog zit woongroep Dolfijn en vlakbij de brandweerkazerne De Eenhoorn, beide van woningcorporatie Mooiland dat ook onder meer in Heesch en Zeeland panden heeft voor deze doelgroep. Stichting De Vlinder doet zaken met grondeigenaar Jonkergouw, die optreedt als planontwikkelaar.

Zeggenschap
“Je ziet vaker dat ouders het initiatief nemen”, vult wethouder Piet Hein Jonkergouw aan. “Ze willen zorgen voor goede huisvesting en begeleiding voor hun kinderen en daarbij zelf invloed en zeggenschap hebben.” Uit de uitkering van de kinderen wordt de huur betaald, en de zorg via persoonsgebonden budgetten.
“Het mooie is dat deze woongroep dichtbij het centrum komt”, stelt Jonkergouw. “Zo kunnen ze mooi meedoen aan allerlei activiteiten en integreren in de samenleving.”

Brabants Dagblad, 10 maart 2016