Informatieavond over ‘De Vlinder’ op 15 december

Page

Schaijk krijgt er een derde woongroep bij
1-12-2016 om 16:56 Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

SCHAIJK – In navolging van ‘Dolfijn’ aan de Zustersstraat en ‘De Eenhoorn’ aan de Schutsboomstraat krijgt Schaijk er komend jaar een derde woongroep bij: ‘De Vlinder’. Aan de Burgemeester van Rijckevorselstraat wordt een complex gerealiseerd met tien zorgappartementen voor mensen met een verstandelijke beperking, al dan niet in combinatie met een lichamelijke beperking. Donderdag 15 december om 20 uur is er een informatieavond over het bouwplan in De Raaf.

“Woongroep De Vlinder is een zelfstandig-wonenproject met 24-uurs zorg voor tien mensen met een verstandelijke beperking. Ieder van hen krijgt de beschikking over een appartement van veertig vierkante meter en daarnaast worden in het complex enkele gemeenschappelijke ruimtes gerealiseerd”, vertelt Toon van Schijndel, voorzitter van zorgstichting Woongroep De Vlinder.
Toon, vader van de verstandelijk beperkte Nick (26), loopt al vele jaren rond met het idee voor een woongroep. “Eigenlijk al sinds de opening van woongroep Dolfijn in Schaijk (in 2011, red.). Dat maakte destijds veel indruk. Wat zou het mooi zijn als onze Nick ook zo zou kunnen wonen, dacht ik toen.”

Lange zoektocht
Toon zoekt vervolgens contact met goede vriend en adviseur Ruimtelijke Ordening Chris School en de twee werken het plan samen verder uit. Wat volgt is een lange zoektocht naar een geschikte locatie. Die vinden ze uiteindelijk aan de Burgemeester van Rijckevorselstraat in Schaijk. Niet alleen het vinden van een goede locatie voor de woongroep blijkt lastig, ook de financiering van het project is een probleem. Chris School: “In principe is het de taak van woningcorporaties om huisvesting van bijzondere doelgroepen als deze te organiseren. Sterker nog: het behoort tot de kerntaken van een wooncorporatie.”

Jonkergouw Beheer
Toch krijgen Toon en Chris bij zowel Mooiland als Brabant Wonen nul op het rekest. “Beide corporaties zeiden dat ze ons niet konden helpen vanwege hun slechte financiële positie. Daardoor hadden wij geen basis om dit project overeind te trekken en moesten we de investeerdersmarkt op. Jonkergouw Beheer BV uit Schaijk, dat ervaring heeft met soortgelijke projecten in Arnhem, biedt uitkomst en geeft aan project ‘De Vlinder’ wel te willen ontwikkelen. “Wij zijn Willy Jonkergouw daar erg dankbaar voor”, zegt School. “Hij laat hiermee zijn sociale hart spreken, want puur economisch gezien zijn er wel lucratievere investeringsmogelijkheden.”

Informatieavond
Tijdens de informatieavond op 15 december worden buurtbewoners geïnformeerd over het project. Toon van Schijndel: “Het ontwerp wordt toegelicht, er is uitleg over de procedurele kant en aan de hand van een fotopresentatie worden de tien toekomstige bewoners van De Vlinder – mannen en vrouwen tussen de 20 en 45 jaar – voorgesteld.”

De reacties tot nu toe zijn overwegend positief. Chris School: “Bij 99 procent van de mensen valt het project goed. Zij zien dat soortgelijke woongroepen als De Eenhoorn en Dolfijn het perfect doen in Schaijk en nooit enige overlast veroorzaken.”
Toch zijn er ook een paar sceptici. “Wij willen deze mensen graag overtuigen tijdens de informatieavond, want dit is echt een prachtig project dat prima past in Schaijk. Maar uiteraard staan wij altijd open voor vragen, opmerkingen en suggesties.”