Artikel: Zorgstichting zoekt geldschieters om huis te bouwen

Page

door Henk Verhagen
HERPEN – Tien kinderen met een handicap huisvesten in een nieuwe woongroep in Herpen. In een hoeve-achtig appartementengebouw dat moet komen staan in nieuwbouwwijk Wilgendaal, vlakbij de voetbalvelden van Herpinia. Dat is de insteek van zorgstichting woongroep De Vlinder waarbij zich tot nu toe negen ouderparen uit Herpen, Schaijk en Oss hebben aangesloten. „We zoeken op zo kort mogelijke termijn investeerders die bereid zijn om er de benodigde 1,2 miljoen euro in te steken”, zegt voorzitter Toon van Schijndel.

Een bezoek aan de Schaijkse woongroep Dolfijn, het zal 2010 zijn geweest, maakte op Van Schijndel zó’n indruk dat hij voor zijn 24-jarige zoon Nick ook iets dergelijks wilde gaan opzetten. „Zijn geboorte was een zeer zware bevalling waarbij hij een hersenbloeding heeft gehad. Daardoor functioneert een deel van zijn hersenen niet.” Nick woont nog thuis en is daar niks teveel. „Maar elk volwassen kind gaat eens het huis uit, en wij willen dat hij goed terechtkomt. Ook iemand met een handicap heeft recht op een goede woning.”

Van Schijndel ging de boer op met zijn idee en vond gelijkgezinden. Andere ouderparen met gehandicapte kinderen willen net als de familie Van Schijndel zélf de regie voeren hoe hun kinderen komen wonen en welke zorg ze krijgen. „Misschien worden we als stichting zelf werkgever van het verzorgende personeel.” Onder de vleugels van De Vlinder moeten die kinderen namelijk niet alleen onderdak, maar ook zorg op maat gaan krijgen.

Het zag er aanvankelijk goed uit, corporatie Mooiland zou drie hoeves in Wilgendaal bouwen waarvan De Vlinder er eentje zou huren. Maar Mooiland heeft vanwege de crisis een streep door de hoeves gezet. Dus moet De Vlinder zelf aan de slag, met andermans geld. Tot 1 september heeft de zorgstichting nog een optie op grond in Wilgendaal. „December 2015 moet het aan het lopen zijn.”

Brabants Dagblad, 4 april 2014